Nordsken 2018

Nordsken 2018

Nordsken är en spelfestival som 2018 ägde rum 10-12 maj i Skellefteå. Det var den sjätte upplagan och sedan starten för sju år sedan har festivalen hunnit växa avsevärt. Nordsken är en festival för spelälskare och det rör sig om alla möjliga typer av spel – både digitala spel och brädspel. Dryga 10 000 besökare kom till Nordsken 2018 och ännu fler väntas det bli nästa år. Dessutom satsar arrangörerna på att fördubbla antalet till år 2020. Det är en ambition som mycket väl kan bli verklighet – om festivalen växer som den har gjort hittills finns inga hinder för denna utveckling.

Nordskens program

Framför allt spelas det mycket under Nordsken. Det är kanske inte så överraskande – det är ju när allt kommer omkring en spelfestival. Såväl LAN som brädspel och annat spelas. Det anordnas också andra aktiviteter, som alla har något med spel att göra. Bland annat finns det konstutställningar och cosplayaktiviteter. Cosplay är en del av festivalen som det satsades lite extra på under 2018. Det satsades dessutom stort på att locka barnfamiljer till eventet. Det är en festival där alla möjliga åldrar och bakgrunder av människor kan samlas under det gemensamma intresset för spel. Nästa år väntas bli ännu större.

Utbudet under festivalen

Det finns så mycket att hitta på att det är svårt att nämna allt i en sådan här kort text. Bland annat finns det 40 spelautomater, 700 datorer som kan användas för LAN och 2 000 kvadratmeter fyllda med montrar där utställningar relaterade till spelvärlden tar plats. Det finns också en stor scen där besökarna kan se på när tävlingar äger rum eller lyssna på någon av de olika föreläsningarna som hålls. Eller vad sägs om 200 kvadratmeter fyllt av LEGO? Nordsken har något för alla – förutsatt att du gillar spel. Det är en av festivalens styrkor och långt ifrån den enda.