Sveriges spelfestival 2017

Sveriges spelfestival 2017

År 2017 hölls Sveriges spelfestival i Skövde. Den ägde rum den 21 oktober och var en stor succé. Spelfestivalen på Skövde Arena lockade över 3 000 besökare. De kom för att spela lokalproducerade spel, och även spel från internationella utställare. Spelfestivalen hade även en cosplaytävling, IndieCator Public Choice Awards och två stycken e-sportsturneringar. Vi kommer förklara dessa närmre längre ner i texten.

Spelen som kunde provas på spelfestivalen var alltifrån klassiska PC-äventyr till virtual reality-upplevelser. På utställningsplatserna fanns också större företag som MSI, Coffee Stain och Star Stable. Detta var tredje gången en spelfestival hölls i Sverige och den var också den hitintills största. Spelfestivalen arrangerades av Sweden Game Arena och Next Skövde. Bandet Critical Hit höll också en livekonsert på Spelfestivalen.

Cosplaytävlingen

Alla som kom var välkomna att delta i spelfestivalens cosplaytävling. Allt de behövde göra var att komma utklädda som sina favoritspelkaraktärer. Tävlingsvinnarna utsågs av en jury på fyra personer. Det delades ut fyra priser, varav det största var för bästa cosplay där vinnaren fick 2 000 kronor i pris. De övriga priserna gavs för bästa hantverk, bästa scennärvaro och folkets val.

IndieCator Public Choice Awards

Detta året fanns 10 individuella lag som deltog i IndieCator Public Choice Awards genom att visa upp sina spel, varav två var VR-spel. Lagen kom från fem olika länder, inklusive Sverige. Publiken fick rösta på sitt favoritspel och vinnarna fick ett gratis prispaket och 5 000 kronor. De som vann 2017 var det svenska laget Loophole Interactive med sitt spel King of the couch: Zoovival.

Spelfestivalens e-sportsturneringar

Under spelfestivalen i Skövde hölls två turneringar i e-sport; Battlerite och Smash. Battleriteturneringen sköttes av Marvelicious e-sport Skövde i samarbete med Stunlock Studios. Åtta lag deltog och vinnarna blev William och Fredrik. Smashturneringen hade 25 tävlande, varav två av dem var speciella gäster; Z0ler som är rankad tredje bäst i Göteborg och Daydee som är rankad andra bäst i Stockholm. Vinnare blev dock Humpe från Göteborg!